Leimaus-leiri 2016

6.6-9.6.2016, Ikaalinen

 

HARJOITUSTEN KUVAUKSET

1 ja 2 Tutustuminen lähimaastoihin

1 a Rantasipi Ikaalisten Kylpylä
RR, TR ja Taso 1: Sprinttiviuhkat


Kylpylän alueeseen tutustutaan sprinttiviuhkoilla. Lähtö ja maali sijaitsevat Mainingin takana, sen länsipuolella. Tarjolla on kymmenen erilaista rataa sprinttikartalla. Radat vaikeutuvat asteittain A-radoista (1:2500) B- ja C-ratoihin (1:4000). Emit-leimaus, rastiväliaikojen tulostus halutessasi lähtöpaikalla.
Huomaa kielletyt alueet. Lajisäännöt ovat voimassa harjoituksessa, joten ennen suoritusta kannattaa kerrata / opetella kielletyt kohteet lähtöpaikan sprinttikarttamerkkien opastaulusta. Suunnista haluamasi määrä ratoja.
Kirjaudu ulos kokoontumispaikalla harjoituksen lopetettuasi, saat tällöin palautuskartan.

1 b Myllykarttu
Taso 2, Teho ja Pro: Metsää ja rinnettä sekä tarkkuussuunnistusta


Harjoituksen lähtö-/ maalipaikalle Teiharjuun on 1,8 km kävelymatka, viitoitus opaspaalulta. (Huom! Omat juomat reppuun). Alue jakautuu useampaan erilaiseen maastotyyppiin: alku männikkökangasta, sitten matalasti kumpuilevaa metsä- ja kalliomaastoa (osittain pienipiirteistä). Tämän jälkeen on vuorossa pitkä, jyrkkä Uuraslahden kuusikkorinne. Maastopohja jakautuu helposta raskaaseen. Vilkasliikenteiselle Kolmostielle meno ehdottomasti kielletty!
Jokaisella tasolla on kolme hajontarataa valittavana lähdössä. Oikaisumahdollisuus Taso 2- ja Teho-ryhmillä 5. rastilta. Pro:lla oikaisumahdollisuus peräosan viuhkarastilta.
Maalissa uloskirjautumisen jälkeen saat tarkkuussuunnistuskartan, jolla tapahtuu paluu Kylpylään. Oikeat vastaukset näkyvillä tarkkuussuunnistuksen maalissa. Jos maasto- ja tarkkuussuunnistusten jälkeen edelleen on intoa, harjoitusta voi jatkaa muutamalla alempien tasojen sprinttiviuhkalla.

2 Yösuunnistus, Kylpylärinne

Lähtö ja maali Mainingin takana olevalla uimaranta-alueella.

Yhteislähdöt tapahtuvat porrastetusti klo 21.00 alkaen:
klo 21.00 Teho ja Pro klo 21.05 RR ja TR klo 21.10 Taso 1 ja Taso 2

Kirjautuminen yöharjoitukseen tapahtuu lähtöalueella. Alkukiihdytys K-paikalle noin 200 m.

RR-, TR- ja Taso1 suunnistavat normaalilla suunnistuskartalla (1:5000),
Taso 2, Teho- ja Pro suunnistavat sprinttikartalla (1:4000).
RR- ja TR-radat ovat suoria suunnistusratoja ilman hajontaa.
Muiden tasojen radoilta löytyy myös muutama hajontarasti.

Porukkaa ja vauhtia yörasteilla riittää: pysy silti kartalla ja muista käydä omilla rasteilla (rasteilla koodit) – käsikosketus rastilippuun riittää leimaukseksi! Maali on lähdön tuntumassa. Varaa ledilamppu mukaan!

3 a + 4 a Arla-päivä, Kylpylästä pohjoiseen

3 a Teiharju
RR, TR, Taso 1: Kangasharjua ja tarkkuussuunnistusta

Lähtöpaikalle on 1,5 km:n kävelymatka, viitoitus opaspaalulta. Teiharjun kangas on valtaosin hyväkulkuista mäntymetsää. Alarinteille laskeuduttaessa metsä muuttuu kuusivaltaiseksi.
Vilkasliikenteiselle Kolmostielle meno ehdottomasti kielletty!

RR –taso suunnistaa Teiharjussa normaalin rastireittiradan, jolla on paljon selkeitä polkuoikaisuja. Tukireitillä on siimarin hyödyntämisen lisäksi mahdollisuus tukeutua selkeään polkuverkostoon.
Taso 1:n kolmella hajontaradalla on alkumatkasta tarjolla rinnevälejä. Ratojen keskivaiheilla käydään kuusikko-osuudella ja lopussa noustaan takaisin Teiharjun kankaalle.
Maalissa uloskirjautumisen jälkeen saat tarkkuussuunnistuskartan, jolla tapahtuu paluu Kylpylään. Oikeat vastaukset näkyvillä tarkkuussuunnistuksen maalissa.


4 a Uuraslahti
Lähtöön on 1,5 km:n kävelymatka, viitoitus opaspaalulta. Uuraslahden reunoilla kohoavat haastavat rinteet (vaaralliset kohdat on merkitty maastoon kielletyn alueen punavalkoisella nauhalla), alueella on myös tiheähkö ulkoilupolkujen verkosto. Maaston kulkukelpoisuus on kohtalaista.

RR, TR: ”Oikeaa” suunnistusta
RR- ja TR- tasoilla suunnistetaan ilman siimarin apua.
RR-tason rata tukeutuu selkeisiin polkuihin, loppuosassa on lyhyitä, vaativampia välejä.
TR-tason radalla polkuverkoston käyttö helpottaa suunnistustehtäviä, mutta suorempikin eteneminen maastossa onnistuu. Lopussa on lyhyitä, vaativampia välejä.

Taso 1: Rinnettä, suoraan vai kiertäen?
Kolmella hajontaradalla on reitinvalintamahdollisuuksia, loppupää tarjoaa lyhyitä, vaativia rinnevälejä. Loppuosalla on mahdollisuus pieneen oikaisuun rastilta 6, jos rata tuntuu liian pitkältä.

Paluu Kylpylään tapahtuu samaa reittiä kuin saapuminen lähtöön.

3 b + 4 b Luhalahti-päivä

Taso 2, Teho ja Pro
Kylpylästä on n. 35 min kestävä linja-autokuljetus Luhalahteen. Vaihtovarusteet mukaan, lounas Luhalahden Luhalinnassa (sään salliessa myös uintimahdollisuus tien takana olevalla hiekkarannalla). Linja-auton purkupaikalta on 200 m:n kävely louhoksella olevalle maalialueelle, jonne varusteet jätetään.
Kiipeily kalliolouhoksen reunoilla tai murskekasoilla ehdottomasti kielletty!

3 b Konsonvuori

Taso 2, Teho ja Pro: Rastinotto
Lähtö ja maali sijaitsevat kalliolouhoksella.

Maasto on erittäin pienipiirteistä ja suunnistuksellisesti vaativaa kalliomaastoa alle 30 m korkeuseroilla. Polkuja maastosta löytyy vain vähän. SM 2015 keskimatkan B-finaalit ja R2-ryhmän finaalit suunnistettiin tällä alueella.
Teemana kaikilla tasoilla on rastinotto suunnistusvetoina, kartan mittakaava on alueen pienipiirteisyyden takia 1:7 500. Kokemattomimpien on hyvä ottaa alku rauhallisesti.

Jokaisella tasoryhmällä on neljä suunnistusvetoa, joissa kaikissa on hajonnat.
Emit-kortin nollaus tapahtuu ensimmäisen vedon lähtöpaikalla. Rasteilla ja muiden vetojen K-pisteillä on emit-leimasimet. Rastiväliaikojen tulostus tapahtuu maalin läheisyydessä.

Aamupäivällä harjoituksen tehneet siirtyvät sen jälkeen kävellen Luhalahden Luhalinnaan syömään, kun taas iltapäivällä harjoituksen juosseet lähtevät bussilla takaisin kohti Ikaalisten Kylpylää. Bussikyyti lähtee samasta paikasta mihin aamulla saavuttiin.

4 b Väinänvuori

Taso 2, Teho ja Pro: Multitekniikka

Louhoksella olevalta maalialueelta on 1,6 km kävelymatka lähtöön viitoitettua reittiä pitkin. Lähtöön menevä tie on liikennöity, joten siirtyminen tapahtuu tien vasenta reunaa kävellen. Maali sijaitsee samassa paikassa louhoksella kuin rastinottoharjoituksen maalikin.

Väinänvuoren alue on kalliomäistä ja kuusikkorinteistä koostuva, pääosin pienipiirteinen maasto, jossa suurin korkeusero on 70 m. SM 2015 keskimatkan R1:n finaalit suunnistettiin samassa maastossa.

Kaikilla tasoilla on neljä hajontarataa, joista kaikista löytyy multitekniikkaharjoitukselle ominaisia piirteitä. Radat sisältävät rastinotto-, väylä-, rinne- ja käyräsuunnistusta. Teho- ja Pro-ryhmien radat sisältävät lisäksi myös mikrosuunnistusosion.

Kartan mittakaava on kaikilla 1:10 000, paitsi mikrosuunnistuksessa 1:5 000. Rasteilla on lippu ja koodi, mutta ei emit-leimasinta.

Aamupäivällä harjoituksen tehneet siirtyvät sen jälkeen kävellen Luhalahden Luhalinnaan syömään, kun taas iltapäivällä harjoituksen juosseet lähtevät bussilla takaisin kohti Ikaalisten Kylpylää. Bussikyyti lähtee samasta paikasta mihin aamulla saavuttiin.

 

5 ja 6 Jämi-päivä

Kuljetus Kylpylästä linja-autolla Jämille noin 25 min. Vaihtovarusteet mukaan, lounas Jämillä.

5 a Jämi

RR, TR: Rastireitti- ja tukireittiradat
Taso 1: Käyräsuunnistus

Lähtö/ maalipaikalle on matkaa 400 m, viitoitus opaspaalulta.
Maasto on hyvin avointa jäkäläkangasta. Selkeä polkuverkosto ja hyvin erottuvat matalat mäet toimivat suunnistustehtävissä tukena.
Taso 1:llä on käyräkartta, jossa helpotuksena tiet ja suuret polut. Kartan kääntöpuolelta löytyy normaali kartta, jota voi tarvittaessa käyttää helpottamaan suunnistustehtävää. Kaksi hajontarataa.

5 b Sormelanlaavu

Taso 1, Teho ja Pro: Keskieurooppalainen keskimatka

Lähtö-/ maalipaikalle kävelymatkaa 1,5 km, viitoitus opaspaalulta.
Jäkäläpohjaisessa kangasmaastossa on paikoitellen runsas polkuviidakko ja paljon matalaa kumpareikkoa. Avoin metsämaasto ja tiheämmät taimikot vaihtelevat.
Kaikilla tasoilla on kaksi hajontarataa. Emit-leimaus. Rastiväliaikojen tulostus Jämi-Areenalla.

6 a Soininharju
RR, TR: Rogaining

Lähtö-/ maalipaikalle on matkaa 500 m, viitoitus opaspaalulta.
Rogainingmaasto koostuu yhdensuuntaisesta hyväkulkuisesta rinteestä, jossa risteilee runsas polkuverkosto. Soininharjun ja Jämin uimarannan väliselle alueelle on ripoteltu 25 rastia, joista etsitään haluttu määrä rasteja vapaavalintaisessa järjestyksessä. Rogainingin voi suorittaa mieleisellään porukalla, yksin tai yhdessä (joukkueella vain yksi emit metsässä).

Kartassa olevien rastiympyröitten vieressä on pistemäärä, jonka kyseisellä rastilla leimatessaan saa. Maalissa emit-purkamisen jälkeen annettavasta paperitulosteesta selviää ryhmän kokonaispistemäärä. Aikaa on käytettävissä noin 1,5 h, mutta tässä harjoituksessa ajan ylitys ei vaikuta pistemäärää alentavasti. Rogaining-kartat on noudettavissa seuraohjaajan toimesta leiritoimistosta jo tiistain aikana, jolloin voi etukäteen rauhassa suunnitella reittinsä. Karttoja saa myös lähtöpaikalla.

Taso 1: Rinnetreeniä

Soininharjun osittain jyrkässäkin rinteessä on tarjolla mielenkiintoista rinnesuunnistusta. Kaksi hajontaratavaihtoehtoa.
Mikäli Taso1:n nuori haluaa mieluummin suunnistaa RR-ja TR-tason rogainingia, tämäkin on mahdollista, mutta vaatii ohjaajilta ilmoitusta leiritoimistoon lisäkarttojen tulostusta varten.

6 b Pölhönkangas

Taso 2, Teho ja Pro: Kompassiton käyräsuunnistus

Lähtö-/ maalipaikalle kävelymatkaa 1,5 km, viitoitus opaspaalulta.
Maasto sisältää hyvin erottuvia pyöreämuotoisia kumpareita, joitten korkeus on enintään 10 m.
Maasto on helppokulkuista. Radat ylittävät Pirttikyläntien: noudata varovaisuutta!

Jokisella tasoryhmällä on erilaiseksi muokatut käyräkartat.
Taso 2: Käyrien lisäksi tiet, suurimmat polut ja pohjoissuuntaviivat.
Teho: Käyrien lisäksi maantiet.
Pro: Pelkät korkeuskäyrät.
Harjoitus vaatii huolellista keskittymistä. Kartan kääntöpuolella on ”hätävarana” normaali suunnistuskartta. Kaikilla tasoilla on kaksi hajontarataa.

7 Noname Leirikilpailu, Rantasipi Ikaalisten Kylpylä

Leiriviesti ja Pro-race

Leiriviesti käydään 9.6. klo 10.00 alkaen sprinttiviestinä. Pro-ryhmän yhteislähtö on klo 9:45. Kartta on sprinttisuunnistuskartta mittakaavassa 1:4000. Kilpailumaastosta noin 80% on Kylpylän urbaania aluetta nurmikko- ja asfalttialustalla ja 20% metsää.

Joukkue muodostuu siten, että jokaisesta tasoryhmästä (RR-Teho) on yksi suunnistaja. Saattaja on sallittu leiriviestissä. Leiriviestin järjestelmä on vastaava kuin kahtena edellisenä vuonna.
Viestissä on kolme osuutta. Ensimmäisellä osuudella suunnistaa Taso2. Toisella osuudella lähtevät yhtä aikaa RR, TR ja Taso1. Toiselta osuudelta ensimmäisenä vaihtoon tullut suunnistaja lähettää kolmannelle osuudelle joukkueen ankkurin, Teho-ryhmäläisen. (RR ja TR osuuksilla normaalit rasti- ja tukireittiradat, valkoinen siimari).

Leiriviesti alkaa yhteislähdöllä. Viestin ensimmäisellä sekä kolmannella osuudella on viestihajonnat.
1. osuus: Taso2, hajonta
2. osuus: RR, TR, Taso 1
3. osuus: Teho, hajonta

Ikaalisten Leimaus-leirin parhaat Pro-suunnistajat, tyttö ja poika, ratkaistaan Pro-race-
kisassa yhteislähdöllä, joka kilpaillaan leiriviestin yhteydessä. Tytöille ja pojille on omat radat. Hajontaradoilla jalan pitää nousta ja pään pysyä kylmänä, jos aikoo olla ykkönen maalissa. Pro-ryhmän yhteislähtö on klo 9:45.

Joukkueiden ilmoittaminen tapahtuu leirimateriaalin yhteydessä tulevalla leiriviesti-
ilmoittautumislomakkeella leiritoimistoon keskiviikkoon 8.6 klo 20.00 mennessä. Joukkueen ankkuriosuuden juoksijan emit-numero ilmoitetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Eri seurat voivat tehdä yhteisjoukkueita, jotta kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan leiriviestiin. Leiritoimistossa on myös kilpailijapankki. Myös ilman joukkuetta voi osallistua leiriviestiin. Tällöin kilpailija ilmoittautuu yhteislähtöön oman tason mukaiselle radalle. Pro-ryhmäläisten ei tarvitse ilmoittautua erikseen.
Joukkueet saavat kilpailunumerot to 9.6 klo 7 alkaen kilpailutoimistosta ja jokaisen osuuden kilpailijan ja pro ryhmäläisten tulee käyttää kilpailunumeroa. Numeron saa muistoksi leiriviestistä.

Kilpailualueena toimivalle kylpylän golf-kentälle kuljetaan emit-nollauksen kautta. Emit-nollaus ja siirtyminen joukkueiden vaihtoalueelle avautuu klo 9:00 ja joukkueiden tulee huolehtia, että ne ovat ajoissa paikalla.
Vaihtoalueella on jokaiselle joukkueelle numeroitu oma merkki, jonka alla on 2-osuuden kolme karttaa (RR, TR ja Taso 1). Kartat ovat kirjekuoressa ilman karttamuovia (omat karttakotelot mukaan). Karttoihin saa koskea siinä vaiheessa, kun viestin lähtö on tapahtunut (klo 10:00). Aloitusosuuden juoksijat kutsutaan joukkueen luota lähtöalueelle heti Pro-racen lähdön jälkeen klo 9:45. Seuratkaa kuuluttajan ohjeita. 1- ja 3-osuuden kartat ovat muovisuojuksessa. Karttoihin on painettu rastikoodit rastinumeron viereen.

Viestin lähtö tapahtuu golf-kentältä, matkaa K-pisteelle on noin 200 metriä. Toiminta tapahtuu kuuluttajan ohjeiden mukaan. Aloitusosuuden juoksijat saavat luvan kääntää kartat 30 sekuntia ennen lähtölupaa. Lähdön tapahduttua kilpailuvuoroaan odottavat 2.osuuden viestinviejät (RR, TR ja Taso 1) saavat ottaa oman joukkueen merkin alta karttansa ja teho-ryhmäläisen tai seuraohjaajan kanssa he voivat tutustua rataansa ensimmäisen osuuden ajan.

1- ja 3-osuuksien sekä Pro-racen radoilla on yleisörasti noin 10 minuutin jälkeen. K-pisteen ja yleisörastin jälkeen radat ylittävät tien, jonka ylitys tapahtuu vain sallitusta kohdasta. Järjestäjät valvovat tienylitystä ja pysäyttävät liikenteen suunnistajien ylittäessä tietä. Kaikilla radoilla noin 500m ennen vaihtoa / maalia on lähestymisrasti, jolle on näkyvyys vaihtoalueelta.

1. Osuuden kilpailijat leimaavat viimeisellä rastilla ja juoksevat vaihtoviitoituksen kautta oman joukkueen merkille. Vaihto tapahtuu koskettamalla omaa merkkiä, jolloin 2.osuuden suunnistajat lähtevät omalle osuudelleen viitoituksen ja K-pisteen kautta. Toisen osuuden (3 kilpailijaa) suunnistajat kiertävät omat ratansa ja vaihtoviitoituksen jälkeen menevät oman joukkueen merkille. Ensimmäisenä merkille tullut suunnistaja lähettää ankkurin matkaan.
Ankkurit juoksevat viitoitusta pitkin kohti K-pistettä. Viitoituksen varrella ennen K-pistettä on karttateline, josta kilpailija ottaa oman rintanumeronsa mukaisen kartan. Juostuaan oman osuutensa ankkuri valitsee viimeiseltä rastilta maalikarsinan, joka on tarkoitettu ankkuriosuuden juoksijoille.

Maaliintulon jälkeen on leimantarkistus 10 nopeimmalle joukkueelle, jolloin myös 1-2 osuuksien emit-kortit on tuotava näiden joukkueiden osalta leimantarkastukseen heti joukkueen saavuttua maaliin. Puuttuvasta leimasta seuraa joukkueelle 10 minuutin aikasakko. Tämän jälkeen joukkueiden tulos ja sijoitus kirjataan epävirallisena ilman leimojen tarkistusta. 3 nopeinta joukkuetta palkitaan välittömästi viestin ratkettua n. klo 11.

Yhteislähtö tapahtuu klo 10.45 eli kaikki kilpailijat, jotka eivät ole vielä päässeet maastoon, myös
joukkueettomat suunnistajat, lähetetään maastoon klo 10.45 kuuluttajan ohjeiden mukaan.


Yhteistyössä 

Noname loggo


Rantasipi


Ik kaupunki mini

Arla logo rgb 300dpi


Ssl


Tallink


MML 210


Op

MML.fi
Ikaalinen